close
Η healthy εκδοχή των αμαρτωλών Χριστουγεννιάτικων γλυκών

Η healthy εκδοχή των αμαρτωλών Χριστουγεννιάτικων γλυκών

Γράφει η Χάρις Μαραθεύτη – Κλινική Διαιτολόγος & Δασκάλα Γιόγκα για Παιδιά

Μπισκότα ολικής με τζίντζερ (gingerbread cookies)

Υλικά:

  • 2 φλ. αλεύρι ολικής
  • ¼ κ/κι baking powder
  • 1 κ/κι αλάτι
  • 2 κ/κι αλεσμένο πιπερόριζα (ginger)
  • 1 κ/κι κανέλα
  • 3 κ/κι βανίλια
  • 1 αυγό
  • 1/3 φλ. λάδι καρύδας
  • ½ φλ. καστανή ζάχαρη
  • 4 κ.σ  μέλι

gingerbread-cookies2

Εκτέλεση:

  1. Ανακατεύετε όλα τα στεγνά υλικά μαζί.
  2. Βάλτε τα σε ένα μίξερ και προσθέστε τα υγρά υλικά ένα ένα. (λάδι καρύδας, αυγά, μέλι και την βανίλια)
  3. Αφήστε την ζύμη να ξεκουραστεί στον πάγκο για περίπου 20 λεπτά.
  4. Μετά δουλέψτε λίγο την ζύμη σας και ανοίξτε την ζύμη στον πάγκο σας με πλάστη.
  5. Σχηματίστε σε σχέδια της επιλογής σας. (χρησιμοποιώντας διάφορα cutters της ζαχαροπλαστικής)
  6. Βάλτε τα μπισκότα σας σε ένα ταψί (με αντικολλητικό χαρτί)
  7. Ψήστε στον φούρνο σε 175ο βαθμούς για περίπου 10 λεπτά.
  8. Αφήστε τα να κρυώσουν και αν θέλετε μπορείτε να τα στολίσετε χρησιμοποιώντας icing sugar. (ζάχαρη άχνη με λίγο νερό ή με έτοιμα από την αγορά)

Christmas cake με λάδι καρύδας 

Υλικά:

  • 225γρ. αλεύρι ολικής
  • 225γρ. καστανή ζάχαρή
  • 150γρ. λάδι καρύδας (λιωμένο)
  • 50γρ. κομμένα αμύγδαλα
  • 4 αυγά
  • 1 κιλό διάφορα γλυκά & αποξηραμένα φρούτα
  • 1 κ/κι all-spice
  • 2-3 κ.σ μπράντι (προαιρετικό)

xmas-cake2

Εκτέλεση:

  1. Ανακατεύετε όλα τα στεγνά υλικά μαζί. (αλεύρι, ζάχαρη, all-spice)
  2. Βάλτε τα σε ένα μπλέντερ και προσθέστε τα υγρά υλικά ένα ένα. (λάδι καρύδας, αυγά και το μπράντι)
  3. Βάλτε το σε ένα μπολ και ανακατέψτε μέσα και τα φρούτα και τα αμύγδαλα.
  4. Βάλτε σε ένα ταψί. (με αντικολλητικό χαρτί ή αλείψτε λίγο λάδι καρύδας στο ταψί σας)
  5. Ψήστε στον φούρνο σε 175ο βαθμούς για περίπου 45 λεπτά – 1 ώρα.

 

raw-melomakarona

Μελομακάρονα νηστίσιμα, χωρίς ζάχαρη, χωρίς λάδι, χωρίς ψήσιμο

Υλικά:

  • 2 φλ. αλεσμένα αμύγδαλα
  • ¼ φλ. αλεσμένο λιναρόσπορο
  • 4 κ.σ  μέλι
  • 1 κ/κι αλεσμένο πιπερόριζα (ginger)
  • 1 κ/κι κανέλα
  • ½ κ/κι all-spice
  • ¼ κ/κι αλεσμένο γαρίφαλο
  • Μπορεί να χρειαστείτε 1-2 κ.σ νερό

Εκτέλεση:

  1. Βάλτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μίξερ για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνουν ένα συμπαγές μείγμα!
  2. Παίρνετε μικρά κομμάτια, 1 κουταλιά σούπας και πιέστε το μείγμα με τα χέρια σας για να μπορέσετε να τα πλάσετε σε δικά σας σχήματα (οβάλ, στρογγυλά, χιονάνθρωπο κτλ).
  3. Τέλος μπορεί να τα στολίσετε με σταφιδάκια, καρύδα και διάφορα σποράκια και ξηρούς καρπούς!

Χάρις Μαραθεύτη

Κλινική Διαιτολόγος & Δασκάλα Γιόγκα για Παιδιά
Ιδιοκτήτρια του Kids Yoga & Cooking Classes with Haris

Tel:99720235       Emailharismaratheftis@gmail.com 

Facebook:  Kids Yoga & Cooking with Haris

Comments