Γράφει η Χάρις Μαραθεύτη – Κλινική Διαιτολόγος & Δασκάλα Γιόγκα για Παιδιά
Μπισκότα ολικής με τζίντζερ (gingerbread cookies)
Υλικά:
- 2 φλ. αλεύρι ολικής
- ¼ κ/κι baking powder
- 1 κ/κι αλάτι
- 2 κ/κι αλεσμένο πιπερόριζα (ginger)
- 1 κ/κι κανέλα
- 3 κ/κι βανίλια
- 1 αυγό
- 1/3 φλ. λάδι καρύδας
- ½ φλ. καστανή ζάχαρη
- 4 κ.σ μέλι
Εκτέλεση:
- Ανακατεύετε όλα τα στεγνά υλικά μαζί.
- Βάλτε τα σε ένα μίξερ και προσθέστε τα υγρά υλικά ένα ένα. (λάδι καρύδας, αυγά, μέλι και την βανίλια)
- Αφήστε την ζύμη να ξεκουραστεί στον πάγκο για περίπου 20 λεπτά.
- Μετά δουλέψτε λίγο την ζύμη σας και ανοίξτε την ζύμη στον πάγκο σας με πλάστη.
- Σχηματίστε σε σχέδια της επιλογής σας. (χρησιμοποιώντας διάφορα cutters της ζαχαροπλαστικής)
- Βάλτε τα μπισκότα σας σε ένα ταψί (με αντικολλητικό χαρτί)
- Ψήστε στον φούρνο σε 175ο βαθμούς για περίπου 10 λεπτά.
- Αφήστε τα να κρυώσουν και αν θέλετε μπορείτε να τα στολίσετε χρησιμοποιώντας icing sugar. (ζάχαρη άχνη με λίγο νερό ή με έτοιμα από την αγορά)
Christmas cake με λάδι καρύδας
Υλικά:
- 225γρ. αλεύρι ολικής
- 225γρ. καστανή ζάχαρή
- 150γρ. λάδι καρύδας (λιωμένο)
- 50γρ. κομμένα αμύγδαλα
- 4 αυγά
- 1 κιλό διάφορα γλυκά & αποξηραμένα φρούτα
- 1 κ/κι all-spice
- 2-3 κ.σ μπράντι (προαιρετικό)
Εκτέλεση:
- Ανακατεύετε όλα τα στεγνά υλικά μαζί. (αλεύρι, ζάχαρη, all-spice)
- Βάλτε τα σε ένα μπλέντερ και προσθέστε τα υγρά υλικά ένα ένα. (λάδι καρύδας, αυγά και το μπράντι)
- Βάλτε το σε ένα μπολ και ανακατέψτε μέσα και τα φρούτα και τα αμύγδαλα.
- Βάλτε σε ένα ταψί. (με αντικολλητικό χαρτί ή αλείψτε λίγο λάδι καρύδας στο ταψί σας)
- Ψήστε στον φούρνο σε 175ο βαθμούς για περίπου 45 λεπτά – 1 ώρα.
Μελομακάρονα νηστίσιμα, χωρίς ζάχαρη, χωρίς λάδι, χωρίς ψήσιμο
Υλικά:
- 2 φλ. αλεσμένα αμύγδαλα
- ¼ φλ. αλεσμένο λιναρόσπορο
- 4 κ.σ μέλι
- 1 κ/κι αλεσμένο πιπερόριζα (ginger)
- 1 κ/κι κανέλα
- ½ κ/κι all-spice
- ¼ κ/κι αλεσμένο γαρίφαλο
- Μπορεί να χρειαστείτε 1-2 κ.σ νερό
Εκτέλεση:
- Βάλτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μίξερ για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνουν ένα συμπαγές μείγμα!
- Παίρνετε μικρά κομμάτια, 1 κουταλιά σούπας και πιέστε το μείγμα με τα χέρια σας για να μπορέσετε να τα πλάσετε σε δικά σας σχήματα (οβάλ, στρογγυλά, χιονάνθρωπο κτλ).
- Τέλος μπορεί να τα στολίσετε με σταφιδάκια, καρύδα και διάφορα σποράκια και ξηρούς καρπούς!
Χάρις Μαραθεύτη
Κλινική Διαιτολόγος & Δασκάλα Γιόγκα για Παιδιά
Ιδιοκτήτρια του Kids Yoga & Cooking Classes with Haris
Tel:99720235 Email: harismaratheftis@gmail.com
Facebook: Kids Yoga & Cooking with Haris