Η κρέμα καραμελέ είναι το “must” επιδόρπιο του καλοκαιριού αφού είναι και δροσιστική και εύκολη.
Η μαστίχα την κάνει ακόμα πιο μοσχομυριστή και Ελληνική!
Υλικά
Για την κρέμα:
- 1 λίτρο γάλα
- 1 φλυτζάνι ζάχαρη
- 6 αυγά
- ½ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
- 2 βανίλιες
Για την καραμέλα:
- 1 φλυτζάνι ζάχαρη
- 1/4 της φλυτζάνας νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι
Εκτέλεση:
- Για την καραμέλα: Σε τηγάνι αντικολλητικό φτιάχνουμε την καραμέλα βάζοντας όλα τα υλικά της να βράσουν όσο για να πάρει ένα χρυσόξανθο χρώμα. Αφού γίνει η καραμέλα την βάζουμε σε μικρή μακρόστενη φόρμα και προσεκτικά γυρίζουμε την φόρμα από όλες τις μεριές ώστε η καραμέλα να πάει παντού.
- Για την κρέμα: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το γάλα, τη βανίλια και την μαστίχα. Ανακατεύουμε ελαφρά για να μη μας κάνει αφρό. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC, βάζουμε τη φόρμα σε ένα μεγαλύτερο ταψί με περίπου 3 δάχτυλα νερό και ψήνουμε για 1 ώρα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ελέγχουμε αν υπάρχει νερό στο ταψί και συμπληρώνουμε αν δούμε ότι εξατμίστηκε. Βγάζουμε από τον φούρνο την κρέμα, αφήνουμε να κρυώσει καλά και την ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
- Αφού ψηθεί την αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μέχρι να κρυώσει και μετά την βάζουμε στο ψυγείο για μία νύχτα και μετά την ξεφορμάρουμε.