Γράφει ο Ολύμπιος Χριστοφή. Δικηγόρος – Βοηθός Γενικός Οργανωτικός ΔΗΚΟ
Το νομικό πλαίσιο της χώρας μας δεν περιλαμβάνει πρόνοια για άδεια πατρότητας από την εργασία. Είναι αναγκαίο όπως θεσμοθετηθεί άμεσα το σχετικό νομικό πλαίσιο έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους νέους μπαμπάδες να περνούν χρόνο με τα νεογέννητά τους λαμβάνοντας κανονικά τις απολαβές τους και απολαμβάνοντας τα εργασιακά δικαιώματά τους για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Η μόνη πρόνοια που υπάρχει στην Κύπρο και δίνει την δυνατότητα γονικής άδειας για άντρες περιλαμβάνεται στον περί Γονικής Άδειας και Άδειας για Λόγους Ανωτέρας Βίας Νόμο του 2012. Ο συγκεκριμένος νόμος δίνει την δυνατότητα άδειας για νέους γονείς μέχρι 18 βδομάδες χωρίς αποδοχές, γεγονός που απωθεί τον άνδρα νέο γονέα να κάνει χρήση του συγκεκριμένου δικαιώματος. Όσο αφορά τις νέες μητέρες, σύμφωνα με τον περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμο του 1997, δικαιούνται άδεια μητρότητας συνολικού χρόνου 18 εβδομάδων με επίδομα που αναλογεί στο 75% του ακαθάριστου εβδομαδιαίου μισθού τους από την Υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο σε έκθεση της Αρχής Ισότητας μετά από διερεύνηση παραπόνου, η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου, τόνισε την ανάγκη θεσμοθέτησης της άδειας πατρότητας με απολαβές έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η παραδοσιακή έμφυλη κατανομή των ρόλων ανδρών και γυναικών. Παράλληλα, σύμφωνα με την Επίτροπο, χρειάζονται να δοθούν περαιτέρω κίνητρα για να κατανοηθεί και να εμπεδωθεί τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες ότι είναι δικαίωμα ο συνδυασμός της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Εξάλλου, αποτελεί πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι για την επίτευξη της αρχής της ισότητας στην απασχόληση και την εργασία, μεταξύ άλλων, αποτελεί προϋπόθεση η ίση κατανομή των οικογενειακών υποχρεώσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η φροντίδα των παιδιών.
Τον Φεβρουάριο του 2016 όταν συζητήθηκε το σχετικό θέμα στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου δήλωσε πως η εισαγωγή του θεσμού της άδειας πατρότητας είναι αναγκαία όμως θα επιβαρύνει, σύμφωνα με αναλογική μελέτη που εκπόνησε το Υπουργείο, με επιπρόσθετο κόστος τα κρατικά ταμία ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ και ότι η θεσμοθέτηση της σχετικής πρόνοιας θα προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία της χώρας. Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το 2017 προνοούσε αυξήσεις 19 εκατομμυρίων ευρώ. Δυστυχώς όμως παρ όλη την αύξηση του προϋπολογισμού δεν υπήρχε πρόνοια για την εισαγωγή της άδειας πατρότητας.
Τα οφέλη της άδειας πατρότητας με απολαβές είναι πολλά και σημαντικά. Σημαντικά για την οικογένεια αλλά και για τις γυναίκες. Για χρόνια, δινόταν προτεραιότητα στην άδεια μητρότητας και την επιμήκυνσή της. Σήμερα ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις, όπως αυτές των Σκανδιναβικών χωρών, λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικά πλεονεκτήματα που μπορούν να προσφέρουν οι μπαμπάδες στην φροντίδα των παιδιών τους αλλά και γενικότερα στην επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών, επικεντρώνονται πέραν της ενδυνάμωσης της άδειας μητρότητας, στην θεσμοθέτηση της άδειας πατρότητας με απολαβές. Σε αυτό πρέπει να προχωρήσει και η Κύπρος.
Ολύμπιος Χριστοφή
Δικηγόρος – Βοηθός Γενικός Οργανωτικός ΔΗΚΟ