Χθες το βράδυ είχα τραπέζι τη μαμά της καλύτερης μου φίλης της Μαρίας που μας επισκέφθηκε στο Λονδίνο. Και όπως σε όλα τα τραπέζια βάζεις το καλύτερο σου εαυτό να ικανοποιήσεις τους καλεσμένους σου! Τι όμως φτιάχνεις για να εντυπωσιάσεις μια παραδοσιακή Ελληνίδα μαμά όταν ακολουθείς μια φυτική διατροφή χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά; Η συνταγή αυτή θα κερδίσει τις εντυπώσεις ακόμα και όσους δε μπορούν να ζήσουν χωρίς κρέας, και στην όψη και στη γεύση. Επίσης ο συνδυασμός κινόας, μελιτζάνα, ρεβίθια και ταχίνι αποτελεί ένα χορταστικό, πλήρες και πλούσιο διατροφικά γεύμα!
ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 2 ΑΤΟΜΑ)
- 2 μελιτζάνες
- 1 κρεμμύδι
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 400 γρ βραστά ρεβίθια
- 1 κούπα ντοματίνια
- Λίγο φρέσκο μαϊντανό
- 1 κούπα κινόα
- 2 κτλ σούπας ντοματοχυμό
Για τη σως ταχίνι:
- ¼ κούπας ταχίνι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- Χυμός από ένα λεμόνι
- ¼ κούπας ζεστό νερό
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Κόβεις τις μελιτζάνες στη μέση (αφήνοντας το κοτσάνι) και με ένα κουταλάκι του γλυκού αδειάζεις τη γέμιση της μελιτζάνας. Φυλάς τη γέμιση για μετά.
Παράλληλα βράζεις τη κινόα στη τριπλάσια ποσότητα νερό για περίπου 20 λεπτά μέχρι να απορροφήσει εντελώς το νερό.
Απλώνεις λαδόκολλα σε ένα ταψί ή πυρέξ και τοποθετείς τις μελιτζάνες με τη κομμένη όψη να κοιτάζει προς τα κάτω. Ραντίζεις με λίγο λάδι και ψήνεις για περίπου 25 λεπτά.
Κόβεις το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίζεις σε ένα μεγάλο τηγάνι με ελαιόλαδο για περίπου 5 λεπτά. Κόβεις τη γέμιση της μελιτζάνας σε κυβάκια και τη προσθέτεις στο τηγάνι τσιγαρίζοντας για άλλα 3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτεις τα ντοματίνια και το ντοματοχυμό και μετά τα ρεβίθια και τσιγαρίζεις για περίπου 5 ακόμα λεπτά. Κατεβάζεις από τη φωτιά και προσθέτεις τη κινόα ανακατεύοντας.
Για να φτιάξεις της σως ταχίνι προσθέτεις όλα τα υλικά σε ένα επεξεργαστή τροφίμων (τύπου μούλτι) και χτυπάς.
Κλείνεις το φούρνο και βγάζεις τις μελιτζάνες. Γεμίζεις τις μελιτζάνες με τη κινόα και τα ρεβύθια και περιχύνεις με σως ταχίνι και το ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.
Θα βρεις κι άλλες συνταγές και συμβουλές υγιεινής διατροφής στο blog www.thesauchalife.com και στη σελίδα μου στο facebook www.facebook.com/thesauchalife