close
Πώς θα επιλέξετε το κατάλληλο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

Πώς θα επιλέξετε το κατάλληλο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

21 September 2021

Γράφει η Δρ. Ιωάννα Περικλέους, Παιδίατρος

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά. Η ασφαλής μεταφορά των παιδιών στο αυτοκίνητο είναι  ευθύνη του κάθε γονέα. Ευθύνη έχουμε και εμείς οι επαγγελματίες υγείας να ενημερώνουμε τους γονείς με βάση  τις κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την ασφαλή μεταφορά των παιδιών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει νομοθεσία σχετικά με την μεταφορά των παιδιών και η μη συμμόρφωση αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Πως θα επιλέξουμε το σωστό κάθισμα για το παιδί μας;

Στην αγορά δυστυχώς ή ευτυχώς υπάρχει πληθώρα παιδικών καθισμάτων με αποτέλεσμα οι γονείς να μπερδεύονται .  Η σωστή επιλογή  καθίσματος αυτοκινήτου εξαρτάται κυρίως από την ηλικία, το βάρος του μωρού σας και το αυτοκίνητο που έχετε ( ζώνη ασφαλείας ή isofix). Επιπλέον να θυμάστε πως τα εγκεκριμένα από την Ε.Ε. καθίσματα φέρουν την ένδειξη ΄΄Ε΄΄.

 

katallilo car seat

  1. Το πρώτο κάθισμα αυτοκινήτου πρέπει να τοποθετείται σε ανάστροφη θέση ( το μωρό να βλέπει προς τα πίσω), σε σημεία που δεν υπάρχουν αερόσακοι ή είναι απενεργοποιημένοι. Συστήνεται η ανάστροφη θέση καθίσματος ως τα 2 έτη περίπου (κάποιοι συστήνουν τους 15 μήνες τουλάχιστον) ή μέχρι το μωρό σας να φθάσει το όριο ύψους ή βάρους για το πρώτο κάθισμα.
  2. Στη συνέχεια μπορείτε να επιλέξετε κάθισμα στραμμένο προς τα εμπρός ( το μωρό να βλέπει μπροστά) , πάντα σε σημεία που δεν υπάρχουν αερόσακοι ή είναι απενεργοποιημένοι. Η μετάβαση στο δεύτερο κάθισμα συνήθως γίνεται όταν το μωρό σας φθάσει το όριο ύψους- βάρους για το ανάστροφο κάθισμα(περίπου 2 ετών). Πρακτικά μπορείτε να μεταβείτε στο δεύτερο κάθισμα όταν το κεφάλι του μωρού σας έχει φτάσει την κορυφή του πρώτου καθίσματος και εφόσον το παιδί μπορεί να κρατάει το κεφάλι σε όρθια θέση για τριάντα περίπου συνεχόμενα λεπτά. Αδρά , το κάθισμα με φορά προς τα εμπρός χρησιμοποιείται για ηλικίες από περίπου 2 ετών μέχρι 4-7 ετών.
  3. Για μεγαλύτερα παιδιά χρησιμοποιούνται τα booster καθίσματα χωρίς πλάτη. Συστήνεται να τοποθετούνται πάντα στο πίσω κάθισμα με ζώνη  ασφαλείας. Πρακτικά  τα καθίσματα χωρίς πλάτη συστήνονται για παιδιά με βάρος μεγαλύτερο των 22 κιλών και ύψος άνω των 125 εκ ή αδρά για ηλικίες από 7 ετών μέχρι 12 ετών
  4. Τέλος τα παιδιά μπορούν να ταξιδεύουν με ζώνη ασφαλείας πάντα στο πίσω κάθισμα, όταν φθάσουν τα 12 έτη ή όταν φθάσουν σε ύψος τα 135 εκατοστα.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να τονίσω και πάλι πως εμείς είμαστε οι υπεύθυνοι για την προστασία των παιδιών μας. Ποτέ χωρίς το ειδικό κάθισμα για την ηλικία, ακόμα και αν πρόκειται για βόλτα 2 λεπτών. Αυτή η φράση πρέπει να γίνει αρχή όλων μας ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι νομοθεσία που να το επιβάλλει. ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΙΣΜΑ!

katallilo car seat 1

 

Δρ. Ιωάννα Περικλέους  M.D

Ειδικός Παιδίατρος

ioanna

 

error: Content is protected !!