close
Πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε τα παιδιά από τον ήλιο;

Πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε τα παιδιά από τον ήλιο;

Γιατί είναι σημαντικό να προστατευόμαστε απο τον ήλιο;

Ο ήλιος εκπέμπει ακτινοβολίες που διαπερνούν το δέρμα. Παρόλο που είναι απαραίτητες για την υγεία μας, αυτές οι ακτίνες μπορεί να έχουν βλαβερές επιδράσεις στον οργανισμό.

Το δέρμα του παιδιού, όταν εκτίθεται στην ακτινοβολία UV, είναι πιο ευαίσθητο από το δέρμα ενός ενήλικα: οι άμυνές του όταν εκτίθεται στον ήλιο δεν είναι εξίσου καλές και διατηρεί στη «μνήμη» του τυχόν εγκαύματα για πολλά χρόνια.

Ως εκ τούτου, η παιδική ηλικία είναι μια κομβική περίοδος όσον αφορά την προστασία από τον ήλιο και οι γονείς διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο όσον αφορά την προστασία του δέρματος του παιδιού τους.

Ενημερωθείτε ώστε να αναγνωρίζετε τους κινδύνους που κρύβει ο ήλιος και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προστατεύσετε αποτελεσματικά το μωρό σας!

Οι διάφορες ακτινοβολίες: Μεταξύ των ηλιακών ακτινοβολιών που φτάνουν στη Γη, διακρίνονται τρεις τύποι ακτινοβολίας που έχουν επίπτωση στον οργανισμό: η ορατή ακτινοβολία (που την αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι),η υπέρυθρη ακτινοβολία (IR),η υπεριώδης ακτινοβολία (UV): UVA και UVB.

Οι επιπτώσεις στο δέρμα: Οι επιπτώσεις των ακτινοβολιών στο δέρμα ποικίλλουν ανάλογα με το μήκος κύματός τους: όσο μεγαλύτερο μήκος κύματος έχει μια ακτινοβολία τόσο βαθύτερα εισέρχεται στο δέρμα. Ως εκ τούτου, η UVA και η UVB έχουν διαφορετικές συνέπειες

  • η UVB ευθύνεται για το μαύρισμα, τα εγκαύματα, τη γήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Είναι επιβλαβής για το δέρμα.
  • η UVA, που εισχωρεί σε μεγαλύτερο βάθος, ευθύνεται για το μαύρισμα, αλλά και για τη γήρανση και τις ρυτίδες του δέρματος. Η UVA είναι λιγότερο ισχυρή από τη UVB, αλλά υπάρχει σε μεγαλύτερη αφθονία: αποτελεί το 98% της υπεριώδους ακτινοβολίας UV, ενώ η UVB μόνον το 2%. Επιπλέον, εκπέμπονται συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και του έτους, ενώ η UVB έχει ισχύ το μεσημέρι και το καλοκαίρι, και είναι πιο αδύναμη το πρωί, το βράδυ και τοχειμώνα. Η σωστή αντηλιακή προστασία πρέπει, επομένως, να προστατεύει τόσο από την ακτινοβολία UVA όσο και από τη UVB.

Το δέρμα έχει μνήμη: αποθηκεύει μακροπρόθεσμα τα τραύματα που προκάλεσε ο ήλιος κατά την παιδική ηλικία, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ορατές βλάβες στην ενήλικη ζωή. Πολυάριθμες μελέτες έχουν καταδείξει ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο κατά την παιδική ηλικία, και ειδικά τα συχνά επίπονα εγκαύματα, αποτελούν παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος στην ενήλικη ζωή.

 

 

Τα προϊόντα αντηλιακής προστασίας έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική προστασία του παιδιού μειώνει κατά πολύ τους κινδύνους εμφάνισης μελανωμάτων.

Είναι, επομένως, πολύ σημαντικό να προστατεύετε το παιδί σας κάθε φορά που εκτίθεται στον ήλιο, είτε είναι στη βόλτα στο πάρκο, στο σχολείο ή στη παραλία και ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματός τους. Να χρησιμοποιείτε πάντα προστασία με δείκτη SPF 50 , ειδικά από την αρχή της έκθεσης.

error: Content is protected !!