close
Μαμά υπάρχει Άγιος Βασίλης;

Μαμά υπάρχει Άγιος Βασίλης;

10 December 2020

Γράφει η Στέλλα Χίου – Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Μαμά υπάρχει Άγιος Βασίλης;

Μαμά, μα πώς μέσα σε μια βραδιά προλαβαίνει να μοιράσει τόσα δώρα;

Μαμά πώς κατεβαίνει από το τζάκι;

Γιατί εγώ δεν τον έχω δει ποτέ; ….

O φίλος μου ο Νίκος είπε στο σχολείο ότι δεν υπάρχει!!!

Η δασκάλα μας είπε ότι έρχεται από την Καισαρεία και στην τηλεόραση δείχνει το χωριό του στην Φιλανδία!  ……….

Και τώρα τι κάνεις; Βρίσκεσαι σε δίλημμα, να πεις την πραγματικότητα η΄ να το αφήσεις να ζει στον μύθο των Χριστουγέννων;

Τα παιδιά στα αρχικά αναπτυξιακά στάδια και σε μικρή ηλικία έχουν την ανάγκη να πιστεύουν σε μύθους παραμύθια, είναι ουσιαστικά ερεθίσματα. Ο Άγιος Βασίλης για αυτά συμβολίζει τόσα πράγματα άλλωστε, την χαρά, τα δώρα, την προσμονή, την ζεστασιά, την αγάπη, είναι ο χοντρούλης παππούλης με τα ροδοκόκκινα μάγουλα και την άσπρη γενειάδα  που έρχεται σταθερά στο ραντεβού του κάθε χρόνο!! Με έλκηθρο , με ταράνδους που πετάνε μια σκέτη μαγείααααααααααα !

Από την  ηλικία των 6 ετών περίπου τα παιδιά ξεκινάνε να αντιλαμβάνονται περισσότερο με την λογική κάποια πράγματα, όπως ότι ο Άγιος Βασίλης μοιάζει με τον μπαμπά στο πρόσωπο, ότι είναι αδύνατον να έρθει στο σπίτι εφόσον δεν έχουν καμινάδα και στο σχολείο τα παιδιά λένε ότι δεν υπάρχει…. μμμμμ κάτι γίνεται εδώ!

Καλό θα ήταν λοιπόν όταν θα σας ρωτήσει να είσαστε ειλικρινείς, μην επιμείνετε στο ψέμα.

Μην απαντήσεις με ένα σκληρό και σύντομο ‘όχι δεν υπάρχει’  και του ισοπεδώσεις όλο το μεγαλείο.

Ρώτησε το με ενδιαφέρον, το τι πιστεύει το ίδιο, γιατί ρωτάει.

Να εξηγήσετε ότι ο Άγιος Βασίλης αν και δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο, αλλά ένας μύθος που συνδέεται από πολύ παλιά με την γιορτή των Χριστουγέννων.

Μύθος δεν είναι ψέμα αλλά είναι ένας συμβολικός τρόπος που δείχνουμε την αγάπη και προσφορά προς τους άλλους και ειδικά εκείνον που έχουν ανάγκη. Δημιουργεί χαρά, θετικά συναίσθημα, προσμονή.

Ότι η ιστορία του Άγιου Βασίλη βασίζεται σε διάφορες ιστορίες, στον Μέγα βασίλειο από την Καισαρεία που έκανε πολλές προσφορές και βοηθούσε κόσμο, στον άγιο Νικόλα που δώρισε την περιουσία του σε φτωχούς,  στον παππούλη στην χιονισμένη Φιλανδία στο χωριό του, το Ροβανιέμι.

Αυτές οι ιστορίες σκοπό έχουν να διδάξουν σε όλα τα παιδιά ότι ρόλο δεν παίζει το δώρο που περιμένουν, αλλά το νόημα είναι ότι πρέπει να βελτιώσουν την συμπεριφορά τους, να βοηθάνε τους γύρο τους, να προσφέρουν, να αγαπάνε και να επιδιώκουν να είναι ευτυχισμένοι.

Παρακινήστε το παιδί να μαζέψει παιχνίδια που δεν χρησιμοποιεί πια  και ρούχα που πλέον δεν φοράει ή δεν του χωράνε να τα δωρίσει σε οικογένειες με παιδάκια που τα  έχουν ανάγκη.

Ότι λόγο της οικονομικής κρίσης και των δυσκολιών, δεν έχει σημασία το ακριβό παιχνίδι αλλά  εναλλακτικά φέτος όλη η οικογένεια μαζί θα στολίσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο, θα φτιάξει στολίδια , θα διακοσμήσουν το σπίτι, κάρτες με ευχές , θα πλάσουν κουλουράκια μαζί, θα περάσουν χρόνο με το να δουν ταινίες χριστουγεννιάτικες και θα πάνε σε παιδικές δραστηριότητες.

Άλλωστε αυτό που έχει σημασία είναι ένα ζεστό σπίτι,  με χαρούμενες φωνές, πολλά συναισθήματα, χαμόγελα, θαλπωρή, αγάπη, αγκαλιές! Η μαγεία των Χριστουγέννων είναι όλα αυτά, μικροί και μεγάλοι γινόμαστε παιδιά αυτές τις μέρες και στο τέλος ναι ………

Ho Ho Ho   Santa Claus is coming to town!!!

stella

error: Content is protected !!