close
Διατροφικές συμβουλές για τα Χριστούγεννα και τα παιδιά πού δεν έχετε ξανακούσει!

Διατροφικές συμβουλές για τα Χριστούγεννα και τα παιδιά πού δεν έχετε ξανακούσει!

Γράφει η Χάρις Μαραθεύτη – Κλινική Διαιτολόγος & Δασκάλα Γιόγκα για Παιδιά

Τώρα που έρχονται τα Χριστούγεννα, μπορεί να μας πιάνει ένα μικρό άγχος γύρο από το θέμα διατροφής!! Τι πρέπει να φάω; τι πρέπει να αποφεύγω; πόσο; θα παχύνω; τώρα που είναι σπίτι το παιδί μου θα τρώει όλη μέρα; Όπως για όλα τα θέματα στην ζωή μας, με το άγχος δεν κάνουμε τίποτε! Το να έχουμε καθημερινά αυτές τες σκέψεις και φοβίες για το τι θα φάμε εμείς και το παιδί μας σίγουρα δεν θα μας βοηθήσει ούτε εμάς αλλά ούτε και τα παιδιά μας!

  1. Λιγότερο άγχος – Για αρχή θα έλεγα να προσπαθήσουμε να έχουμε γενικά μια πιο χαλαρή αντιμετώπιση με το φαγητό και να αποφεύγουμε τσακωμούς και φωνές στο τραπέζι! To άγχος πού έχουν συνήθως οι γονείς γύρω από το φαγητό σχεδόν πάντοτε το μεταφέρουν και στα παιδιά τους!
  2. Κρατάμε κάποιους κανόνες Επειδή είναι Χριστούγεννα δεν σημαίνει πως αφήνουμε όλες τις καλές συνήθειες μας και καταναλώνουμε ότι βρούμε μπροστά μας! Κρατάτε κάποιους κανόνες στο τραπέζι πχ –να καταναλώνουν σαλάτα ή λαχανικά πάντα μαζί με το φαγητό ή ένα σνακ της ημέρας να είναι κάποιο φρούτο ή λαχανικό.
  3. Κρατάμε τις ίδιες ώρες γευμάτων – προσπαθείτε να κρατήσετε τα γεύματα σας σταθερά, έτσι να κρατήσουν τα παιδιά ένα πρόγραμμα! Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ξυπνούν καθημερινά την ίδια ώρα και να προγευματίζουν ότι τρώνε συνήθως, όχι επειδή είναι γιορτές ξυπνούμε και τρώμε σοκολάτα, κουραμπιέ ή κέικ για πρωινό!
  4. Φρούτα & λαχανικά – φροντίστε στο τραπέζι να υπάρχει πάντα κάτι σε σαλάτα ή λαχανικά που να ξέρετε ότι αρέσει στο παιδί σας και εκτός από τις χίλιες γλυκές λιχουδιές που θα υπάρχουν πάντα προσφέρετε και τα φρούτα για σνακ!
  5. Εξηγούμε τον λόγο– αντί να πούμε στο παιδί μας ‘Μόνο ΜΙΑ σοκολάτα επιτρέπετε να φας σήμερα!’, εξηγήστε στο παιδί σας πώς η σοκολάτα και τα γλυκά μας προσφέρουν μόνο ζάχαρη και αυτό μπορεί να μας κάνει κακό στα δόντια μας και στην υγεία μας! Επίσης εξηγήστε πως τα φρούτα ή κάποιο γλυκό που περιέχει φρούτα ή πιο λίγη ζάχαρη θα ήταν καλύτερη επιλογή!  (αυτό φυσικά είναι καλύτερα να γίνει σε όσο πιο μικρή ηλικία).
  6. Κρύψτε τους πειρασμούς έξυπνα! – αν σας έχει μείνει γλυκό ή κάποιο κέικ αντί να το αφήσετε στον μπάγκο και να το βλέπετε και να σας βλέπει καθημερινά – χωρίστε το σε κομμάτια, βάλτε το σε μια συσκευασία, ή στην κατάψυξη και μάθετε το παιδί σας να ζήτα ένα μικρό κομμάτι όταν πραγματικά το πεθυμήσει και όχι επειδή το βλέπει συνέχεια μπροστά του!!
  7. Κάντε εσείς την διαφορά – κάθε φορά που θα είστε καλεσμένοι μπορείτε να κάνετε εσείς την διαφορά και να πάρετε ένα γλυκό σπιτικό που να περιέχει κάποιο φρούτο ή αντί για ζάχαρη, μπορείτε να χρησιμοποιείτε φοινίκια, μπανάνα, ζάχαρη καρύδας και στην θέση του βουτύρου να χρησιμοποιείτε λάδι καρύδας, αμυγδαλοβούτυρο ή ακόμα και το αβοκάντο!!
  8. Γίνετε το καλό παράδειγμά όταν το παιδί σας βλέπει εσάς να αγαπάτε τον εαυτό σας και να το φροντίζετε με να τρώτε καλά, τότε θα είναι πιο εύκολο και ευχάριστο για το ίδιο το παιδί!

 

Χάρις Μαραθεύτη

Κλινική Διαιτολόγος & Δασκάλα Γιόγκα για Παιδιά
Ιδιοκτήτρια του Kids Yoga & Cooking Classes with Haris

Tel:99720235       Emailharismaratheftis@gmail.com 

Facebook:  Kids Yoga & Cooking with Haris

error: Content is protected !!