close
10+1 υπερ-τροφές για παιδιά

10+1 υπερ-τροφές για παιδιά

15 June 2020

Γράφει η Χάρις Μαραθεύτη – Κλινική Διαιτολόγος & Δασκάλα Γιόγκα για Παιδιά

 

Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, εμπλουτισμένο με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι το παν για την υγεία και την σωστή ανάπτυξη των παιδιών σας. Κάποτε δεν έχουμε τον χρόνο για να ετοιμάσουμε αυτό το υγιεινό γεύμα, έτσι σημαντικό είναι τουλάχιστο να φροντίζουμε να προσθέτουμε καθημερινά κάποιες ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ στα γεύματα των παιδιών μας. Υπερτοφές ονομάζονται κάποιες τροφές που σε μικρές ποσότητες δίνουν σημαντικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αν τα προσθέτετε καθημερινά στην διατροφή των παιδιών σας, μπορείτε να μείνετε ήσυχοι πως έχουν πάρει σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

 

  1. Αβοκάντο – πλούσιο σε βιταμίνες, κάλιο, φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά. Προσθέστε το στις σαλάτες, σε ψωμί, και αντικαταστήστε το αντί για βούτυρο στην μαγειρική!

thumbnail_superfoods-1

 

 


  1. Γλυκοπατάτες – πλούσιο σε κάλιο, σίδηρο, ίνες και βιταμίνες A, B6, C & D. Βοηθά στην καλή υγεία της καρδίας, στα μάτια και το πεπτικό.

thumbnail_superfoods-2

 

 


  1. Λάχανο (κραμπί) – αποτοξινώνει το σώμα. Προσθέστε το σε σαλάτες, σούπες, ή δοκιμάστε το στον ατμό η σε stir-fry (τσιγαριστό).

thumbnail_superfoods-3

 

  1. Ντομάτες – περιέχουν το πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο πού καταπολεμά τον καρκίνο. Τρώτε τις ντομάτες σαν σνακ, στις σαλάτες, σε σάντουιτς ή σαν σάλτσα σε πίτσα ή μακαρόνια.

 thumbnail_superfoods-4

 

  1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά– όπως μαρούλι, σπανάκι, μπρόκολο και το Όλα είναι αλκαλικές τροφές, πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, και φυτικές ίνες!

thumbnail_superfoods-5

 

 

  1. Μούρα – υψηλά σε αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από καρδιοπάθειες, τον διαβήτη και βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου. Μπορεί επίσης να μειώσει το σπλαχνικό λίπος (λίπος γύρω από την κοιλία). Δοκιμάστε τα φρέσκα, καταψυγμένα, σε smoothies ή μαζί με βρώμη ή γιαούρτι.

thumbnail_superfoods-6

 

 

  1. Βρώμη υψηλή σε φυτικές ίνες, δίνει ενέργεια στο σώμα, βοηθά στην μείωση της χοληστερόλης και μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδά του σακχάρου στο αίμα. Μπορείτε να την δοκιμάστε ωμή με γάλα, ή να την ψήσετε σαν χυλό, επίσης χρησιμοποιείτε σαν αλεύρι σε ψωμί, μπισκότα, τηγανίτες και κέικ.

thumbnail_superfoods-7

 

  1. Ξηροί καρποί – πλούσια σε καλά λιπαρά πού προστατεύον την καρδιά, είναι επίσης πλούσια σε ίνες και καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα. Απολαύστε τα ως σνακ ή προσθέστε τα στα δημητριακά, σε κέικ και μπισκότα, ή ακόμα χρησιμοποιήστε πχ το φιστικοβούτυρο ή και αμυγδαλοβούτυρο στο ψωμί ή με κομμένα λαχανικά και φρούτα.

thumbnail_superfoods-8

 

 

  1. Λάδι καρύδας έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό, και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Αντικαταστήστε τον βούτυρο με λάδι καρύδας στο ψήσιμο.

 

thumbnail_superfoods-9

 

 


  1. Κανέλα ρυθμίζει τα επίπεδά του σακχάρου στο αίμα, μπορεί να χαμηλώσει την κακή χοληστερόλη, έχει αντι-μολυσματικές ιδιότητες, και ακόμα έχει παρατηρηθεί πως μπορεί να μειώσει τον πόνο της περιόδου.

thumbnail_superfoods-10

& Κακάο! – πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν την καρδιά! Φτιάξτε ζεστό κακάο, ή προσθέστε λίγη κανέλα στον καφέ, δημητριακά, φρούτα και στο γιαούρτι σας!

cocoa-02

 

Χάρις Μαραθεύτη

Κλινική Διαιτολόγος & Δασκάλα Γιόγκα για Παιδιά
Ιδιοκτήτρια του Kids Yoga & Cooking Classes with Haris

Tel:99720235       Emailharismaratheftis@gmail.com 

Facebook:  Kids Yoga & Cooking with Haris

error: Content is protected !!