close
7 Τρόποι να σηκώσετε το παιδί από τον καναπέ

7 Τρόποι να σηκώσετε το παιδί από τον καναπέ

25 October 2021featured

Γράφει ο Δρ.Νίκος Μακρίδης  – Ειδικός Παιδίατρος

Το παιδί σας σπαταλά ατέλειωτες ώρες μπροστά από οθόνες και σπάνια παίζει με φίλους;

Κάντε το να δραστηριοποιηθεί.

Χαρίστε του δώρο-πρόκληση 

Aντί για ηλεκτρονικά παιχνίδια, επιλέξτε μπάλες, ρακέτες, σκοινάκι κλπ. Στόχος είναι το παιδί να αγαπήσει την κίνηση. Ενθαρρύνετέ το να τρέξει, να παίξει και μέσα από το παιχνίδι να αισθανθεί ότι η άσκηση είναι διασκεδαστική.

Ενδιαφερθείτε για τις δικές του επιθυμίες 
Δώστε τα κατάλληλα ερεθίσματα, ώστε να είναι σε θέση να επιλέξει ό,τι του αρέσει. Σκεφτείτε συγκεκριμένες δραστηριότητες που του ταιριάζουν.

Όχι πίεση 
Αποφύγετε την πιεστική συμπεριφορά που έχει συνήθως αντίθετα αποτελέσματα. Στόχος είναι να αγαπήσει την άσκηση και να την εντάξει σταδιακά στην καθημερινότητά του.

Διαλέξτε το χώρο 
Μόλις διαλέξετε τη δραστηριότητα που το ενδιαφέρει, είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο χώρος που θα επιλέξετε είναι ευχάριστος γι’ αυτό.

Η σημασία του προπονητή 
Βεβαιωθείτε ότι επιβλέπεται από τον κατάλληλο προπονητή. Επισκεφτείτε το χώρο και ανακαλύψτε αν ο προπονητής είναι ευχάριστος και εάν δείχνει ενδιαφέρον για το παιδί σας. Είναι πολύ ουσιαστικό η συμπεριφορά του να ταιριάζει με τη φιλοσοφία της οικογένειάς σας.

Προσέξτε τι σας λέει 
Όσο προσεκτική επιλογή και αν έχετε κάνει, μόνο η συμπεριφορά του παιδιού σας μπορεί να την επιβεβαιώσει. Παρακολουθήστε το όταν γυρνάει από τις προπονήσεις και προσπαθήστε να καταλάβετε αν έχει περάσει καλά. Ζητήστε του να σας διηγηθεί τις εμπειρίες του με τους συμπαίκτες και τον προπονητή του. O ενθουσιασμός είναι η καλύτερη διαβεβαίωση ότι το παιδί είναι ευχαριστημένο με τη νέα του δραστηριότητα.

Δηλώστε συμμετοχή 
Γίνετε εσείς το πρότυπο. Συμμετέχετε σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες μαζί του. Περπατήστε αντί να χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο, προτιμήστε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα, πηγαίνετε βόλτες με το ποδήλατο, οργανώστε εκδρομές και πεζοπορίες.

Επιτυγχάνοντας όλα τα πιο πάνω……

…Το παιδί σας θα έχει περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσει τον ίδιο τρόπο ζωής ως ενήλικας ζώντας έτσι μία καλή ζωή!

 

Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης MD,PhD

Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,Παιδιατρικής αιματολογίας,Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s University of London Medical School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
http://drmakrides.blogspot.com.cy
drmakrides@cablenet.com.cy

error: Content is protected !!