close
Bruschettas για όλα τα γούστα

Bruschettas για όλα τα γούστα

9 Αυγούστου 2017
bruschettas-platter

Γράφει η  Σκεύη Σάββα Ευσταθίου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Αλμυρές Bruschettas για όλα τα γούστα που μπορούν να συνοδεύσουν το γεύμα σας ή ακόμα και να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο ,νόστιμο πάνω από όλα υγιεινό γεύμα!

tomato-bruschettas
Μπρουσκέτες με ντομάτα

Υλικά

  • Γαλλική μπαγκέτα ή ψωμί ολικής αλέσεως
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3κ/λιες ελαιόλαδο
  • 2 μέτριες ντομάτες σε κυβάκια χωρίς σπόρια
  • 4 φύλλα βασιλικού
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ψήνουμε τις φέτες του ψωμιού στο γκριλ ή την τοστιέρα.
  2. Αλείφουμε το ψημένο ψωμί με τη σκελίδα του ωμού σκόρδου κομμένη στη μέση.
  3. Σ’ ένα μπολ ανακατεύω 2-3 ντομάτες που έχω κόψει σε μικρά κομματάκια, ελάχιστο αλάτι και φύλλα από φρέσκο βασιλικό
  4. Ραντίζω με ελαιόλαδο το ψημένο ψωμί για να το ρουφήξει και από πάνω μ’ ένα κουτάλι βάζω τα υλικά μου και σερβίρω.

mushroom-bruschetta

Μπρουσκέτες με μανιτάρια

Υλικά

Για 4-6 άτομα

  • 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 250 γραμμάρια μανιτάρια λευκά ψιλοκομμένα
  • Ελιές καθαρισμένες
  • 8 φέτες ψωμί
  • 250 γραμμάρια γραβιέρα

Εκτέλεση

Στο μπλέντερ χτυπάτε το λεμόνι, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Αφήστε το στην άκρη.
Ρίξτε τα μανιτάρια κομμένα σε χοντρά κομμάτια, περιχύνετε με την έτοιμη σάλτσα, ανακατεύετε και ρίχνετε τις ελιές καθαρισμένες.

Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε λίγο ηλιέλαιο και σοτάρουμε το μείγμα μανιταριών για 5 λεπτά και αποσύρουμε από το τηγάνι. Μετά ζεσταίνουμε τα ψωμάκια στο ίδιο τηγάνι για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να φρυγανιστούν.
Σερβίρουμε πάνω σε φέτες ψωμιού το μείγμα μανιταριών, με μια στρώση γραβιέρα. Επαναλαμβάνουμε σε όλα τα ψωμάκια.
Στη συνέχεια ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα για 8 λεπτά και σερβίρουμε.

sauasge-bruschettas

Μπρουσκέτες με «πελτέ» λιαστής ντομάτας, λουκάνικο και ρόκα

Υλικά

Μερίδες 4

Προετοιμασία 10΄ Μαγείρεμα 5΄

  • 4 λουκάνικα χωριάτικα με πράσο, κομμένα σε χοντρές ροδέλες
  • 100 γρ. λιαστές ντομάτες από βάζο, καλά στραγγισμένες από το λάδι
  • 4 μεγάλες φέτες ψωμί (της αρεσκείας μας)
  • 100 γρ. χοντροκομμένα φύλλα ρόκας
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τα λουκάνικα ανακατεύοντας συνεχώς για 4 – 5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τις λιαστές ντομάτες μέχρι να γίνουν ένας λείος πολτός. Ψήνουμε στο γκριλ ή στην τοστιέρα τις φέτες ψωμί και μετά τις αλείφουμε με τον «πελτέ» λιαστής ντομάτας.

Μοιράζουμε τα λουκάνικα στις φέτες ψωμιού και γαρνίρουμε με τα φύλλα ρόκας. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

fetta-brouschettas

Μπρουσκέτες με κρέμα φέτας

Υλικά

Μερίδες 8

Προετοιμασία 15΄ Αναμονή 1 ημέρα

  • 200 γρ. φρέσκο γάλα 650 γρ.
  • φέτα σκληρή, μετρίως αλμυρή
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη σε σκόνη ή 3-4 σταγόνες μαστιχέλαιο
  • πιπέρι λευκό, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε την κρέμα φέτας από την προηγούμενη ημέρα, γιατί πρέπει να μείνει αρκετές ώρες στο ψυγείο ώστε να σφίξει. Ζεσταίνουμε το φρέσκο γάλα σε ένα κατσαρολάκι και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός το αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Προσθέτουμε τη σκόνη μαστίχας (αν έχουμε μαστιχέλαιο, θα το βάλουμε αργότερα) και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί. Θρυμματίζουμε τη φέτα με τα χέρια μας και τη ρίχνουμε στο μπλέντερ.

Προσθέτουμε αμέσως το καυτό γάλα (και το μαστιχέλαιο σε αυτή τη φάση) και ανακατεύουμε στη γρήγορη ταχύτητα, έως ότου προκύψει μια λεία κρέμα (άλειμμα). Βάζουμε το μείγμα σε μπολ, προσθέτουμε πιπέρι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ, σκεπασμένο με μεμβράνη.

mprousketa-kolokuthi-turi

Μπρουσκέτες με ψητά κολοκυθάκια και φέτα

Υλικά

Μερίδες 4

  • 8 κολοκυθάκια, μικροσκοπικά
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 μεγάλες φέτες από χωριάτικο ψωμί της αρεσκείας μας
  • 1 – 2 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας με βασιλικό (έτοιμη από βαζάκι) ή 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
  • 100 γρ. φέτα θρυμματισμένη, ή ανθότυρο, για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, ή όποιο κίτρινο τυρί έχουμε, τριμμένο

Εκτέλεση

Κόβετε τα κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες ή σε κύβους, τις βάζουμε σε ένα μπολ, τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και τα ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι για 2 – 3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Ψήνουμε το ψωμί ελαφρώς στο φούρνο ή στην τοστιέρα, απλώνουμε σε κάθε φέτα τη σάλτσα ντομάτας ή αλείφουμε κάθε μία με 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κολοκυθάκια και τελειώνουμε με τη φέτα ή το τυρί της αρεσκείας μας. Τρίβουμε πιπέρι και σερβίρουμε. Αν θέλουμε, τις γκρατινάρουμε για λίγο στο γκριλ.

mprousketa-me-ntomata-kai-zampon

Μπρουσκέτα με ντομάτα και ζαμπόν

Υλικά

  • 2 ντομάτες
  • 1 φραντζολάκι ψωμί τσιαπάτα
  • βασιλικός, ψιλοκομμένος
  • 1 κ.γ. ξίδι
  • 2 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 4 φέτες ζαμπόν
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τις ντομάτες σε κομμάτια σε ένα μπολ, προσθέτουμε το βασιλικό, το ξίδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε το μείγμα με ένα κουτάλι και το αφήνουμε να ηρεμήσει μέχρι να βγάλει η ντομάτα όλους τους χυμούς. Ψήνουμε ελαφρά το ψωμί και απλώνουμε πάνω το σκόρδο. Τοποθετούμε τις φέτες σε ένα πιάτο, χύνουμε από πάνω το μίγμα ντομάτας και προσθέτουμε δύο φέτες ζαμπόν.

pesto-bruschetta

Μπρουσκέτες με πέστο και μοτσαρέλα

Υλικά

Για 2-4 άτομα

Για τις μπρουσκέτες

  • 4 φέτες από πολύσπορο καρβέλι
  • 240 γραμμάρια μοτσαρέλα κομμένη σε φέτες
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη κομμένη σε φέτες
  • 4 κουταλιές σούπας σάλτσα πέστο

Για τη σως πέστο

  • 80 γραμμάρια καβουρδισμένο κουκουνάρι
  • 25 γραμμάρια παρμεζάνα (τριμμένη)
  • 25 φύλλα βασιλικό (πλατύφυλλο)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (χοντροκομμένο)
  • 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά του γλυκού πιπέρι

Εκτέλεση

Για τις μπρουσκέτες
Στη συνέχεια σε ένα ξύλο κοπής απλώνετε τις φέτες από το πολύσπορο καρβέλι.
Με μια σπάτουλα απλώνετε το πέστο σε κάθε μπρουσκέτα, προσθέστε από μια φέτα τυρί μοτσαρέλα και μια φέτα ντομάτα.

Για τη σως πέστο
Σε αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε σε μέτρια ως δυνατή φωτιά το κουκουνάρι για 2-3 λεπτά.
Προσέχουμε να μην καεί, διότι μπορεί να αρπάξει αμέσως.
Βάζουμε στο μπλέντερ το σκόρδο, τον βασιλικό, το κουκουνάρι, αλάτι και πιπέρι και γυρνάμε τον διακόπτη μια-δυο φορές για να πολτοποιηθούν ελαφρώς τα υλικά.
Προσθέτουμε το λάδι και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα τυριά και δουλεύουμε το μείγμα ώσπου να ομογενοποιηθεί.

Σκεύη Σάββα Ευσταθίου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μέλος CyDA DIET και ΣΕΕΤΤΔ
Τηλ: 24250997
Email: s.savva.diet@gmail.com
www.diet-cyprus.com

Comments

balloon-and-floral-arch

Τα μπαλόνια… αλλιώς!

paidiki pahusarkia

Παιδική παχυσαρκία – πόσο επικίνδυνη είναι;

Εγγραφή στο Newsletter
Κάνε εγγραφή στο newsletter για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς
Never display this again