close
Τι είναι η υπογονιμότητα και ποια τα αίτια της.

Τι είναι η υπογονιμότητα και ποια τα αίτια της.

Γράφει ο Δρ. Πολυδώρου Ανδρέας – Ειδικός Χειρούργος, Γυναικολόγος Μαιευτήρας

Υπογονιμότητα ονομάζεται η δυσκολία στην επίτευξη εγκυμοσύνης και αφορά ένα στα έξι ζευγάρια.

Ένα ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο όταν μετά από προσπάθεια ενός έτους δεν έχει επιτύχει εγκυμοσύνη.

Τα αίτια της υπογονιμότητας εντοπίζονται στη γυναίκα σε ποσοστό 35% περίπου των περιπτώσεων, στον άνδρα κατά 35% και σε συνδυασμό και των δύο σε ποσοστό 20%. Σε πoσοσοτό 10% των ζευγαριών δεν ανευρίσκεται κανένα αίτιο (ανεξήγητη ή ιδιοπαθής υπογονιμότητα).

Η διάγνωση και η θεραπεία της υπογονιμότητας είναι εξατομικευμένη, προσαρμοσμένη στο κάθε ζευγάρι και στηρίζεται σε πρωτόκολλα και σύγχρονες ιατρικές μεθόδους σύμφωνα με τις τρέχουσες διεθνείς οδηγίες.

Οι πιθανότητες του ζευγαριού για επιτυχία σχετίζονται κυρίως με την ηλικία της γυναίκας, με τα αίτια της υπογονιμότητας και με την ιατρική ομάδα που θα αναλάβει τη θεραπεία του.

Αίτια υπογονιμότητας

Γυναίκα

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, προβλήματα σαλπίγγων, ενδομητρίωση, χαμηλή ποιότητα ωαρίων – πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, πολύποδες – ινομυώματα, συμφύσεις ενδομητρίου, ορμονικές διαταραχές κ.λπ.

Άνδρας

Κιρσοκήλη, προστατίτιδα, κρυψορχία, σεξουαλική δυσλειτουργία, ορμονικές διαταραχές, ιδιοπαθής ολιγο-αζωο-σπερμία κ.λπ.

Επιβαρυντικοί παράγοντες για γονιμότητα

Γυναίκα

Γυναικολογικές επεμβάσεις, επεμβάσεις κοιλίας (π.χ. σκωληκοειδεκτομή κ.λπ.)

Αποβολές (αυτόματες-ιατρογενείς), ανωμαλίες περιόδου, κύστεις ωοθηκών, ινομυώματα, πολύποδες ενδομητρίου, ιστορικό σαλπιγγίτιδας, πολυκυστικές ωοθήκες, ορμονικές διαταραχές, παχυσαρκία-καχεξία κ.λπ.

Άνδρας

Ανθυγιεινό επάγγελμα (ενασχόληση με χημικές, τοξικές ουσίες, οδηγοί οχημάτων κλπ), κάπνισμα – στρές, ιστορικό κιρσοκήλης, προστατίτιδας, κρυψορχίας κλπ.

Ζευγάρι

Ηλικία του ζευγαριού (γυναίκα > 35, και άνδρας > 40), επιβλαβείς καθημερινές συνήθειες (άγχος, κάπνισμα, αλκοόλ, κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης), σεξουαλική δυσλειτουργία κλπ.

error: Content is protected !!