close
Ρωτήστε τον παιδίατρο μας Δρ.Νίκο Μακρίδη

Ρωτήστε τον παιδίατρο μας Δρ.Νίκο Μακρίδη

30 October 2016featured

Γεια σας, είμαι μανούλα δίδυμων αγοριών 4 μηνών . Το ένα βρέφος ειχε ομαλούς κολικούς μέχρι 3 μηνών το άλλο ξεκίνησε στους 3 μήνες κολικούς με πόνο την ίδια ώρα, απόγευμα κάθε μέρα. Ειναι πιο ομαλοι οι κολικοι οταν του δίνω biogaia σταγόνες. Ειναι λογικό που το παιδάκι ξεκίνησε τωρα τους κολικούς ; και μέχρι ποσο μπορεί να συνεχισει; Τι μπορώ να κάνω για να μην υποφέρει;

Απάντηση:

Καλησπέρα,
Οι κολικοί του πρώτου τριμήνου εως και πενταμήνου είναι κατα βάση αθώοι και μπορεί να οφείλονται είτε στην ανωριμότητα του γαστρεντερικού συστήματος,το οποίο ωριμάζει γύρω στον πέμπτο μήνα, είτε στον αέρα που καταπίνει το βρέφος με το φαγητό του, είτε σε αλλεργία στην πρωτείνη του γάλακτος αγελάδας, είτε σε δυσανέξεια στη λακτόζη. Εχουν επίσης συγκεκριμένο ορισμό, δηλαδή τουλάχιστον τρεις ώρες κλάμα τη μέρα, κυρίως το απογευμα-βραδυ, για τρεις μέρες τη βδομάδα για τρεις συνεχόμενες βδομάδες. Τώρα που το ένα μωράκι σας άρχισε στους 3 μηνες να κλαίει δεν ακούγεται παράξενο αν είναι και λίγο πρόωρο και αν αποκλείστηκε απο τον παιδίατρο κάποια άλλη αιτία. Σύμφωνα με ανακοίνωση στο τελευταίο συνεδριο Copedia στην Βαρκελώνη τον 4/2016 στους κολικους δεν κάνουμε απολύτως τίποτα περαν της υπομονής. Φυσικα μπορει κανεις να δοκιμασει τα προβιοτικα η αλλα σκευασματα για κολικους. Όμως η υπομονή είναι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε!!!!

Σας χαιρετώ.
Καταρχάς να σας συγχαρώ για τις συμβουλές που μας δίνετε.Πάντα ο Θεός να σας δίνει δύναμη και κουράγιο.

Το θέμα που αντιμετωπιζουμε είναι με την κόρη μου 6 1/2 χρονων η οποία άπο τον καιρό που ξεκίνησε πρώτη τάξη του δημοτικού συνέχεια έχει πόνους στην κοιλιά της.Να αναφέρω οτι στην αρχή της σχολικής χρονιας είχε θέματα προσαρμογής με το οτι άλλαζε συνέχεια δασκαλες και δεν ήθελε να πηγαίνει σχολείο.Βέβαια να προσθέσω εδώ οτι οι δασκαλες στο συγκεκριμένο σχολείο απτή μεριά τους δεν κάνουν ιδιαίτερη προσπάθεια για την προσαρμογή των παιδιών απτό νηπιαγωγείο στο δημοτικό αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης.

Προσπαθούμε όσο μπορούμε στο σπίτι να την δυναμώσουμε σε θέμα χαρακτήρα κ σκέψεις.
Μπορώ να πω οτι είδα μια μικρή θετική αλλαγή στο πως αντιμετωπίζει το σχολείο αλλά οι ανησυχίες της φοβάμαι οτι μετατράπηκαν σε πόνους στη κοιλιά και σε κάτι αλλά εξανθήματα που έβγαλε στην περιοχή των ματιών..
Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να αντιμετωπίσω τις ανησυχίες και το άγχος της; Πιστεύω είναι πολύ μικρή για να έχει ανησυχίες απο τώρα.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση:

Το κοιλιακό άλγος στα παιδιά είναι ίσως ο πιο συχνός λόγος που επισκέπτονται τον παιδίατρο, μαζί με τον βήχα!! Όταν αποκλειστεί οποιαδήποτε άλλη παθολογική αιτία, όπως γαστρεντερίτιδα, σκωληκοειδίτιδα, ουρολοίμωξη,αμυγδαλίτιδα, αλλεργική πορφύρα κλπ, τότε καταλήγουμε στον ψυχογενή πόνο, ο οποίος είναι σίγουρα πραγματικός.
 Τα παιδιά αισθάνονται τον πόνο και αν δεν το καταλαβουμε αυτο , δεν θα μπορεσουμε να βοηθησουμε. Το στρες που αρκετα παιδια εχουν στο σχολειο, αλλα και λογω αλλων καταστασεων κανει τους μυες του στομαχου και ολοκληρου του γαστρεντερικου συστηματος, περιοχες με πλουσια νευρωση, να συσπωνται με αποτελεσμα τον πονο. Ο πονος αυτος εντοπιζεται συνηθως γυρω απο τον ομφαλο, αλλά και σε όλη την κοιλιά, ανεξάρτητα από τα γεύματα του παιδιού. Αυτά τα επεισόδια διαρκούν από λίγα λεπτά εώς και ώρες!! Καθημερινά ή και κάθε 1-2 βδομάδες.  Επίσης να αναφέρουμε ότι κατά τα άλλα το παιδί είναι καλά, δεν ξυπνά το βράδυ λόγω αυτού και δεν του διακόπτει το παιχνίδι του. Επίσης οι πόνοι εξαφανίζονται το Σαββατοκυρίακο, γιορτές και αργίες.Το πρόβλημα αυτό θα περάσει, μέχρι τότε όμως πρέπει εσείς να βρίσκετε τρόπους να το απασχολείτε με κάτι όταν πονά, ξαπλώστε το και τρίψτε του λίγο την κοιλια,χωρις να δινετε ιδιαιτερη σημασια. Πείτε του οτι δεν ειναι σοβαρο προβλημα, οτι θα περασει κι ειναι η κοιλια του που φερεται ετσι διαφορετικα απο τα αλλα παιδακια, δωστε του σημασια ολες τις ωρες, και οταν δεν πονα, μην αμφισβητητε τον πονο του, μην το συζητατε μπροστα του ,και μιλατε του για ευχαριστα πραγματα. Σιγά σιγά θα ηρεμήσει και θα πάψει να πονά. Συζητήστε επίσης το θέμα με το σχολείο, και μπορεί να βοηθήσει και αυτό στην προσαρμογή του παιδιού.

 

Γεια σας. Έχω θέμα με τον ύπνο του μωρού. Είμαστε 9 μηνών. Ξυπνά η ώρα 7 το πρωι τρωει παιζουμε και ξανακοιματε για μια ώρα και μια ώρα το μεσημέρι. Η ρουτινα του την νυχτα ειναι μπανιο γαλα και υπνο η ωρα 8:30. Κοιματε μονο μεσα στο καροτσι του. Από η ώρα 1 την νύχτα ξυπνά κάθε μια με τρεις ωρες. Και πάλι για να ξανακοιμηθει θελει το καρότσι. Έχω εξαντληθεί. Ούτε με τραγουδακια ουτε με τίποτα άλλο δεν ξανακοιματε. Η παιδίατρος μου ειπε οταν ξυπνα να του δωσω καλπολ για δυο νυχτες. Αλλα δεν το δοκίμασα. Εχτες η ωρα 1 που ξύπνησε τον έβαλα στο καρότσι και κοιμήθηκε ως το πρωι. Είμαι απελπισμένη.. Μπορείτε να μου εισηγηθείτε κάτι;

Απάντηση:

Κανονικά τα βρεφάκια φτιάχνουν το πρόγραμμα ύπνου τους απο τους τρείς ως τους έξι μήνες ζωής. Ομως υπαρχουν αρκετα παιδακια που χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να το πετύχουν αυτο. Κάθε μωρο έχει τους δικούς του ρυθμους και χρειαζεται το καθενα διαφορετικο χρονο για να αποκτησει σταθερές συνήθειες. Περαν αυτου οσο πιο πολλα ερεθισματα δεχεται ένα μωρο κατα τη διαρκεια της μερας,τοσο περισσοτερη αναγκη έχει τον υπνο το βραδυ. Αρα τι πιο διασκεδαστικο να παιζετε μαζι του την μερα ! Επιπλεον αυτη τη περιοδο αρχιζει το παιδι να φοβαται τον αποχωρισμο απο τη μητερα του,αρα εσεις θα το καθησυχαζετε οτι το αγαπατε και οτι δεν θαστε μακρυα αλλα στο διπλανο δωματιο, και ναι καταλαβαινει.

Το αλλο που θα κανετε ειναι η καθιερωση μιας ρουτινας υπνου,δηλαδη μετα το μπανιο του να του διαβαζετε ενα παραμυθακι ,να του λετε οτι το αγαπατε και να το φιλατε για καληνυκτα. Και κατι πολυ σημαντικο … αν ξυπνησει μεσα στη νυκτα ΠΟΤΕ δεν του τραγουδαμε η παιζουμε μαζι του,ουτε ανοιγουμε τα μεγαλα φωτα,ουτε βαζουμε μουσικη. Πρεπει να καταλαβει το μωρο τη διαφορα μερας με νυκτας. Του δινουμε λιγο γαλα αν πεινα,που κανονικα δεν θαπρεπε αν παιρνει τις ικανοποιητικες ποσοτητες ολη μερα.,και σιγουρα δεν το ξυπναμε ακομη περισσοτερο με αγκαλια και περιπατο !! Συμφωνα με αυτα που μας γραφετε μαλλον το μωρο χρειαζεται μια ρουτινα και λιγο χρονο ακομα !!

Η κόρη μου είναι 6 χρονών και δεν τρώει τίποτα άλλο από μακαρόνια ρύζι πατάτες και σούπα. Είναι πολύ αδυνατούλα. Να τις δώσω κάτι σε βιταμίνες;

Απάντηση:

Σίγουρα η μονόπλευρη διατροφή δεν είναι ότι καλύτερο για ένα παιδί 6 ετών. Ένα παιδί χρειάζεται καθημερινά ικανοποιητικές ποσότητες μακροστοιχείων όπως πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες, καθώς και μικροστοιχεία όπως μέταλλα, βιταμίνες, νερό και ενέργεια, για να αναπτύσσεται φυσιολογικά. Άρα θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι να λαμβάνει φυσικές τροφές, φρούτα και λαχανικά, μέσα στα οποία υπάρχουν και βιταμίνες.

Οι βιταμίνες δεν δίνουν ενέργεια, είναι πρωτεΐνες χωρίς θερμίδες. Πρέπει να δίνετε στο παιδί όλα τα πιο πάνω “ξεγελώντας” το με κρέμες, γιαούρτι, παγωτό, φρούτα όμορφα σερβιρισμένα κλπ.

Να της παρουσιάζετε νέα φαγητά κάθε τόσο, να έχετε οικογενειακές συνεστιάσεις σε ένα ωραίο και ήρεμο περιβάλλον κ.α. Επίσης παραπέμπω και σε ένα παλαιότερο άρθρο σχετικά με όλα αυτά. Μυστικά για την διατροφή των παιδιών

 

Καλησπέρα σας έχω ένα αγοράκι 18 μηνων και λόγω δυσκοιλιότητας η παιδογαστρεντερολόγος μας έδωσε το capricare εγώ όμως δεν θέλω τις σκόνες και αναρωτιόμουν αν μπορώ να του δώσω κάποιο βιολογικό γάλα όπως το ΕΒΟΛ ή δεν είναι για την ηλικία του;

Σας ευχαριστω.

Απάντηση:

Το γάλα capricare είναι αιγινό γάλα και μπορεί να βοηθά στη δυσκοιλιότητα.Το γάλα Εβολ μπορείς φυσικά να το δώσεις αν πιστεύεις οτι θα έχει τα ίδια αποτελέσματα, άλλωστε το παιδί είναι 18 μηνών και τρώει τα πάντα. Και ακριβώς για αυτό το λόγο εγώ θα πρότεινα την εισαγωγή στη διατροφή του, τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα(πορτοκάλια, ακτινίδια, φράουλες, δαμάσκηνα κα) όσπρια, πολύ νερό, μέλι, δημητριακά κλπ. Επίσης η άσκηση (παιχνίδι, ποδήλατο, τρέξιμο κλπ) βοηθά στη κινητικότητα του εντέρου.

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της γενικής παιδιατρικής και συνήθως βελτιώνεται όταν το παιδί γίνει 4-5 χρονών και μπορεί να αφοδεύει μόνο του χωρίς να φοβάται ότι θα πονέσει. Ευχαριστώ για την ερώτηση!

 

Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την 11 μηνών κορούλα μου. Εδώ και μια βδομάδα περίπου της αρέσει να χτυπάει το κεφάλι της στον τοίχο.Όχι δυνατά και φαίνεται να το απολαμβάνει αλλά εγώ τρομάζω…Να σημειώσω ότι ήταν αρρωστούλα εδώ και δυο βδομάδες περίπου, καταρροή,φλέγματα και μόλις που γλυτώσαμε την ωτίτιδα.Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο γιατί κάπου διάβασα ότι ίσως σχετίζεται με πόνο στα αυτάκια και με αυτόν τον τρόπο ανακουφίζεται.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων Χ. Α

Απάντηση:

Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό και όχι τόσο σπάνιο, εμφανίζεται παραπάνω στα αγόρια, και κάνει τους γονείς να ανησυχούν.

Παρουσιάζεται συνήθως μεταξύ των 6-12 μηνών και διαρκεί αρκετούς μήνες. Συνήθως σταματά μόνο του και μπορεί να διαρκέσει μέχρι το παιδί να κλείσει τριών χρονών.

Η αιτία δεν είναι γνωστή. Ίσως για ανακούφιση από κάποιο πόνο, πχ δόντι, ή για να τραβήξει τη προσοχή.

Μετά τους 15-16 μήνες καλό είναι να αποκλειστεί ο αυτισμός. Επίσης αν δεν περάσει ως τα τρία χρόνια ο γιατρός πρέπει να κάνει εξετάσεις.

Δεν πρέπει να δίνουμε σημασία σε αυτό για να μην το ενισχύσουμε, αλλά πρέπει να δίνουμε σημασία στο μωρό και να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε να μην τραυματιστεί. Όπως είπαμε, είναι κάτι που περνά από μόνο του.

Αν έχεις ερώτηση για τον παιδίατρο, στείλε μας ένα email στο  info@mommycool.com.cy ή συμπλήρωσε την φόρμα που βρίσκετε στην ιστοσελίδα μας.

 

dr-makrides

Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,Παιδιατρικής αιματολογίας,Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s University of London Medical School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
http://drmakrides.blogspot.com.cy
drmakrides@cablenet.com.cy

error: Content is protected !!