close
Ψωνίζοντας με το παιδί μου στην Υπεραγορά

Ψωνίζοντας με το παιδί μου στην Υπεραγορά

Γράφει η Χάρις Μαραθεύτη – Κλινική Διαιτολόγος & Δασκάλα Γιόγκα για Παιδιά

Μόλις γεννηθούν τα παιδιά και μέχρι να κλείσουν ενός, μπορεί να πει κάποιος πως ο γονιός έχει το περισσότερο έλεγχο στην διατροφή τους. Μετά γίνετε όλο και πιο δύσκολο από την στιγμή που εμπλουτίζετε η διατροφή των παιδιών και πλέον επιτρέπετε να καταναλώνουν σχεδόν ότι καταναλώνουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και άλλα παιδιά που αναστρέφονται μαζί τους. Όσο μεγαλώνει το παιδί γίνετε και πιο περίεργο να δοκιμάσει καινούργια τρόφιμα και συνήθως έχουν και έντονη άποψη στο τι τους αρέσει και τι όχι!!

Από μικρή ηλικία τα παιδία θα πρέπει να ενημερώνονται για την ποικιλία τροφίμων, τις διαφορετικές ομάδες τροφίμων και πόσο συχνά να πρέπει να καταναλώνετε το κάθε τρόφιμα. Για παράδειγμα καλό είναι να εξηγούμε στα παιδιά πως τα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες και έτσι είναι σημαντικό να αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της διατροφής μας καθημερινά. Από την άλλη θα πρέπει να εξηγούμε πως μία διατροφή αυξημένη σε ζάχαρη και λιπαρά (δηλ. μπισκότα, παγωτά, σοκολάτες, σφολιάτες, τηγανιτά) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως αυξημένο βάρος, διαβήτη, καρδιοπάθειες, προβλήματα στα κόκαλα και στα δόντια. Και έτσι αυτές οι τροφές θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και όχι καθημερινά.

Ένας καλός τρόπος να ενημερώνουμε τα παιδιά μας για τα τρόφιμα και να τους δίνουμε τις γνώσεις για να κάνουν τις δικές τους (ευχόμαστε τις σωστές!!) επιλογές για το σώμα τους θα μπορούσε να ήταν και μια βόλτα στην υπεραγορά.

 

  1. Καλό είναι να πηγαίνετε προγραμματισμένοι

Καλό είναι να έχετε γράψει από πριν μία λίστα με τα ψώνια που χρειάζεστε, μπορείτε να ρωτήσετε και το παιδί σας να φτιάξει την δική του λίστα.

  1. Κάνετε συμφωνία από πριν τι μπορεί να αγοράσει και τι όχι

Καλό είναι να συμφωνήσετε από πριν πόσα και τι ακριβώς επιτρέπετε να αγοράσει. Δηλαδή σήμερα επιτρέπετε να αγοράσει για την εβδομάδα του, 1 παγωτό και 1 πακέτο τσιπς.

  1. Διαβάστε τις ετικέτες στα τρόφιμα μαζί

Μάθετε στο παιδί σας πως είναι καλό να ενημερώνονται για το τρόφιμα που θα αγοράσουν. Το πρώτο βήμα είναι να διαβάσουν τα συστατικά, όσο πιο μικρή είναι η λίστα τόσο το καλύτερο. Προσπαθείτε επίσης να αναγνωρίσετε όλα τα υλικά που αναγράφονται στο κουτί πχ αλεύρι, ελαιόλαδο, κανέλα. Αυτό είναι ένδειξη πως είναι ένα γνήσιο μη-επεξεργάσιμο προϊόν. Σε αντίθεση με συστατικά που δεν γνωρίζουμε όπως πχ γαλακτοματοποιητές, λεκιθίνη, φυσική χρωστική, ουσία εμπλουτισμένης γεύσης που σημαίνει πως στο προϊόν αυτό έχει γίνει κάποια επεξεργασία.

  1. Συγκρίνετε δύο τρόφιμα διαβάζοντας τις ετικέτες

Αν έχουμε δύο προϊόντα μπροστά μας από δύο πακέτα πατατάκια:

α. Πατατάκια τύπου γαριδάκια: τύπουκαλαμποκιού, υδρογονωμένο φυτικόλάδι, αλάτι, ζάχαρη, γεύσητυρί τσένταρ, σιρόπι καλαμποκιού, σκόνη ορού γάλακτος, άρωμα κρεμμυδιού

β. Πατατάκια φούρνου: πατάτα, ελαιόλαδο, αλάτι

Σίγουρα η δεύτερη επιλογή είναι καλύτερη, αφού βλέπουμε πως τα συστατικά που αναγράφονται είναι μόνο τρία και είναι όλα φυσικά υλικά.

Επίσης σημαντικό να ξέρουμε πως τα συστατικά αναγράφονται σε σειρά περιεκτικότητας, δηλαδή αν αναγράφετε η ζάχαρη σαν πρώτο ή δεύτερο συστατικό, τότε μάλλον το τρόφιμο θα είναι αυξημένο σε ζάχαρη.

  1. Αποφεύγετε τα ακόλουθα συστατικά όσο μπορείτε

Αν αναγράφετε ένα από τα παρακάτω συστατικά, καλύτερα να προτιμήσετε ένα άλλο προϊών

  • Υδρογονοποιημένα (Τρανς)
  • Monosodium Glutamate (MSG)
  • Επιπρόσθετα (ουσίες που αναγράφονται με Ε) / χρωστικές ουσίες
  • Γλυκαντικές ουσίες
  • Σιρόπη καλαμποκιού (Corn syrup)
  1. Διαβάστε τους πίνακες διατροφής

Οι πίνακες διατροφής συνήθως γράφουν πάνω αριθμό θερμίδων, πρωτεΐνης, λιπαρών, υδατανθράκων και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά που περιέχει ένα τρόφιμό. Καλό είναι να βλέπουμε τες θερμίδες και λιπαρά για την ανάλογη μερίδα που θα καταναλώσουμε και για να συγκρίνουμε δύο προϊόντα, καλά είναι να κοιτάζουμε τους πίνακες ανά 100γρ.

Αν προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τα παραπάνω τότε θα γίνουμε και εμείς και τα παιδιά μας πιο ενημερωμένοι για τις επιλογές μας και λιγότεροι εύπιστοι στα διάφορα διαφημιστικά κόλπα.

 

Χάρις Μαραθεύτη

Κλινική Διαιτολόγος & Δασκάλα Γιόγκα για Παιδιά
Ιδιοκτήτρια του Kids Yoga & Cooking Classes with Haris

Tel:99720235       Emailharismaratheftis@gmail.com 

Facebook:  Kids Yoga & Cooking with Haris

error: Content is protected !!