close
Γιατί είναι τόσο σημαντικό να τρώμε ως οικογένεια; και πως μπορούμε να την κάνουμε μια ευχάριστη εμπειρία για όλους

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να τρώμε ως οικογένεια; και πως μπορούμε να την κάνουμε μια ευχάριστη εμπειρία για όλους

11 April 2016

Γράφει η Χάρις Μαραθεύτη – Κλινική Διαιτολόγος & Δασκάλα Γιόγκα για Παιδιά

Μετά την ετοιμασία του φαγητού, το επόμενο βήμα είναι να καθίσουμε σαν οικογένεια και να το απολαύσουμε, χωρίς φωνές και γρίνιες όπως “Δεν θέλω να φάω αυτό” ή “Πάλι αυτό”. Αν και κάποιες φορές είναι δύσκολο, πάμπολλες έρευνες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο τρώμε μαζί σαν οικογένεια, τόσο πιο υγιής είναι τα παιδιά.

Τα παιδιά που τρώνε γεύματα μαζί με τις οικογένειές τους έχουν:

  • Μικρότερο κίνδυνο να είναι υπέρβαροι!
  • 50% πιο πιθανό να φάνε λαχανικά με το γεύμα τους!
  • Αναπτύσσουν ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς!
  • Καλύτερα αποτελέσματα ακαδημαϊκά!
  • Μαθαίνουν σημαντικές δεξιότητες, όπως για παράδειγμα να στρώνουν το τραπέζι και να πλένουν τα πιάτα!

Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές για να κάνετε το οικογενειακό σας γεύμα πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό:

Χαλαρώστε – προσπαθήστε να φτιάξετε μια ήρεμη ατμόσφαιρα όπου όλοι οι οικογένεια μαζεύετε να απολαύσει ένα γεύμα και στο όποιο μπορούν να μοιραστεί τα γεγονότα της ημέρας. Προσπαθήστε να μην υψώνετε τη φωνή σας, ακόμα κι αν το παιδί σας αρνείται να φάει κάτι, αντιμετωπίστε το ήρεμα.

Ενημερώστε τα παιδιά σας τι είναι για δείπνο από πριν – και βεβαιωθείτε ότι είναι σαφές ότι ΔΕΝ υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις! Ωστόσο, ειδικά για τα πιο μικρά παιδιά μην τους προσφέρετε μόνο φαγητά που ξέρετε πως δεν τους αρέσουν, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει πάντα κάτι που απολαμβάνουν στο τραπέζι!

Δεχτείτε βοήθεια – αφήστε τα παιδιά να πλύνουν τα λαχανικά, να στρώσουν το τραπέζι! Στα παιδιά αρέσει να νιώθουν πως έχουν την ευθύνη να βοηθήσουν και τους δίνετε επίσης και κάτι να κάνουν.

Κάντε το διασκεδαστικό – μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διάγραμμα για να προγραμματίσετε τα οικογενειακά γεύματα της εβδομάδας. Ζητήστε από τα παιδιά σας να αναφέρουν ένα γεύμα που θα ήθελαν να φάνε.

Τα γεύματα να συνοδεύονται πάντοτε με σαλάτα ή λαχανικά – εάν το παιδί σας είναι ιδιότροπό, δώστε τους 2-3 επιλογές και ενθαρρύνετε τους να διαλέξουν τουλάχιστον μία!

Αφήστε τους να σερβιριστούν μόνοι τους – εάν είναι μεγάλοι, επιτρέψτε τους να βάλουν τι θέλουν να φάνε στο πιάτο τους και πόσο. Εάν βάλετε στο πιάτο τους περισσότερο από τι μπορούν να φάνε, πιθανό να αρχίσουν να γκρινιάζουν και να μην φάνε τίποτα. Εάν ανησυχείτε ότι τρώνε περισσότερο από τι θα έπρεπε κάντε συμφωνία μαζί τους, π.χ. για κάθε ψωμάκι που ζητήσουν θα πρέπει να το συνοδεύουν με δύο μερίδες λαχανικών.

Χάρις Μαραθεύτη

Κλινική Διαιτολόγος & Δασκάλα Γιόγκα για Παιδιά
Ιδιοκτήτρια του Kids Yoga & Cooking Classes with Haris

Tel:99720235       Emailharismaratheftis@gmail.com 

Facebook:  Kids Yoga & Cooking with Haris

error: Content is protected !!